Administrator
Urodziny ważne wydarzenie zwłaszcza dla naszych najmłodszych,w sobotę przygotowuję małe przyjęcie dla córci,w internecie można znaleźć wiele ciekawych pomysłów ja zaplanowałam tort-tradycyjnie,szampan(bezalkoholowy oczywiście),mini kanapeczki,szaszłyki owocowe,galaretki,kruche babeczki na słodko,waham się jeszcze pomiędzy pizzą a frytki+udko i surówka.Gry i zabawy wymyśla córcia na pewno będzie losowanie fantów-jakieś drobne rzeczy typu balonik,cukierek,naklejka itp.balony z zadaniami,kalambury,pewnie gra biznes też zostanie rozłożona bo moja córcia ją uwielbia ,układanie puzli na czas itp.
Offline
Doświadczony forumowicz
Marta, szalejesz
Przepis na babeczki poprosze i na nadzienie tez
Offline
Administrator
Przepis w bzdurkach (strona 61),a nadzienie to zależy od smaku kto co lubi,ja nadziewałam masą kajmakową + brzoskwinie,galaretka,bezy,posypka,bita śmietana
Offline
Doświadczony forumowicz
Marta przenieś proszę swój przepis na babeczki tutaj,bo to łatwiej będzie później znaleźć w razie w.
Ale tutaj pyszności serwujesz
Offline
Administrator
Kruche babeczki
1 margaryna
1 szkl cukru pudru (lub trochę mniej, pełna szklanka to całkiem słodkie są )
4 żółtka
2szkl mąki
Ze składników zagnieść ciasto pozostawić na chwilę do wypoczęcia na stolnicy,wałkować i wyklejać foremki piec tak na złoty kolor
ciasto wychodzi dość rzadkie jak na kruche ale babeczki są super kruche i smaczne,jak się bardzo klei to mąką podsypać,no i jak się rozwałkuje to nie podnosić tylko wyciskać babeczki i ułożyć w foremce,z tego przepisu moja mama od wielu lat piecze
nadzienie oczywiście dowolne
Offline
Administrator
Lotos napisał:
Marta przenieś proszę swój przepis na babeczki tutaj,bo to łatwiej będzie później znaleźć w razie w.
Ale tutaj pyszności serwujesz
Lotos desery galaretkowe właśnie się robią,babeczki gotowe,szaszłyki,kanapeczki i( w końcu stanęło że będzie) pizza do zrobienia jutro
kupiłam taką oto mąkę 2.19 za 1kg w tesco ciekawe czy to tylko nie jest chwyt ,bo niby czym może się ta mąka od zwyczajnej różnić
Offline
Doświadczony forumowicz
Marta jestem bardzo ciekawa tej mąki.Póki co w sklepie tesco jej nie widziałam,bo nie chodziłam do tego działu.A różnić się od innej mąki może,w zależności od tego z jakiego ziarna pszenicy to zrobione.No i czy dodano do mąki jakieś chemii czy nie,bo ostatnio każda zwykła mąka ciągle jest z domieszką (soji),ciężko trafić do "czystej" mąki.
Widzę,że tam jest na opakowaniu coś opisane,może składniki czy tam coś jeszcze popisane???A jaki to TYP(mąki) piszę???
Bo ja używam....według mnie najlepsza w naszym regionie.Ta mąka u nas bardzo popularna.
Musi być dokładnie taka,bo nazwa zamojska jest również u innych producentów,niby nazwa ta,a jest zupełnie inna.
TYP450
Offline
Administrator
Lotos ja też tą mąkę kupuję bo to z mojej okolicy.
Co do tej maki do pizzy to powiem tak jest to typ mąki 500
ten opis z boku opakowania to jest historia pizzy
natomiast skład jest taki :mąka pszenna ,środek do przetwarzania mąki L-cysteina
różnicy w cieście nie widzę dużej,może tylko tyle że jest bardziej elastyczne,ale nie wiem czego to zasługa,bo kiedyś robiłam z innego przepisu a dzisiaj wzięłam przepis z opakowania tej mąki
2szkl mąki
2/3 szkl.wody(ja jednak dałam mleko)
pół łyżeczki soli(dałam szczyptę)
łyżeczka cukru
10g drożdży (dałam 25g)
1 łyżeczka oliwy z oliwek(dałam 2 łyżki oleju kujawskiego)
Do mąki dodać sól i oliwę.Do wody(mleka )dodać drożdże i cukier -wymieszać.Wlać roztwór do mąki i wymieszać ,wyrobić ,ciasto powinno odchodzić od miski.Po wyrobieniu odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Dalej wiadomo,rozwałkować i na blachę + dowolne dodatki
moje dodatki to pomidory w puszce,ser,szynka i pieczarki
Nigdy wcześniej mi takie ciasto nie wyszło ,próbowałam z kilku przepisów,rozwałkowanym plackiem można kręcić i podrzucać pod sufit,bardzo elastyczne
Offline
Doświadczony forumowicz
Marta dziękuje,że podesłałaś "pomysł" na tego typu mąkę.Będę rozglądac się i na pewno kupie i wypróbuje.
Bo Pizze uwielbiam
Offline
Doświadczony forumowicz
Marta81 napisał:
Lotos napisał:
Marta przenieś proszę swój przepis na babeczki tutaj,bo to łatwiej będzie później znaleźć w razie w.
Ale tutaj pyszności serwujeszLotos desery galaretkowe właśnie się robią,babeczki gotowe,szaszłyki,kanapeczki i( w końcu stanęło że będzie) pizza do zrobienia jutro
kupiłam taką oto mąkę http://www.gdanskiemlyny.pl/uploads/pho … cb0cfa.jpg 2.19 za 1kg w tesco ciekawe czy to tylko nie jest chwyt ,bo niby czym może się ta mąka od zwyczajnej różnić
Marta byłam w Tesco i niestety u mnie takiej mąki nie ma.
No i jak oceniasz mąkę nie tylko w cieście do pizzy,a naprzykład do sosu? Jeśli oczywiście wykorzystałaś ją inaczej?
Ostatnio edytowany przez Lotos (2015-03-21 08:25:36)
Offline
Doświadczony forumowicz
Taj jak pisałam wcześniej,serwowałam .....
Kolacja Sylwestrowa:
Przystawki na zimno...
Carpaccio z łososia,udekorowane......z odrobiną sosu balsamicznego.
Caprise.
Przystawka na ciepło...
Sajgonki wegetariańskie + sosy słodko-kwaśny i ostry.
Danie główne....
Karczek w sosie pomarańczowym na pikantnie,ryż chiński,buraczki z orzechami włoskimi i odrobiną majonezu,kleks z sosu żurawinowego.
Deser....
Czekolada pitna gorzka Wedel z dodatkiem płatków róż w cukrze.
Pomyślałam,że może wkleje foto jako pomysł na inne uroczystości,jeśli ktoś będzie zainteresowany,to przepisy podam na zamówienie
Zaczynamy
Sylwester 2015/2016 rok
Przystawki na zimno....
Przystawka na ciepło...
Danie główne...
a tak to się gotowało danie główne,a mianowicie karkówka w sosie pomarańczowym
Deser...
Serwowane drinki
Campari Orange
Tequila Sunrise
Barbados Sunrise
Offline
Doświadczony forumowicz
Na Święta między innymi był kawałeczek takiego ciasta
I jeszcze był również drink Mojito
Offline
Doświadczony forumowicz
Lotosku, ale pyszności a te drinki mmmmniami:P
Jak robiłas te sajgonki? w piekarniku?
Offline
Doświadczony forumowicz
Danutka do wykonania sajgonków "zatrudniłam" Paulinę i owszem zrobione byli w piekarniku.Byli bardzo dobre aczkolwiek wszyscy stwierdzili,że smażone na tłuszczu są o niebo lepsze,bo bardzo chrupiące są
Tylko że sprawa wygląda tak,kiedy serwujemy same sajgonki jako danie główne,to najlepiej zrobić to tak jak należy,usmażyć w tłuszczu.A jeśli podajemy jako przystawkę,to raczej zrobić w piekarniku.I tak sporo jedzenia,to po co dodatkowy tłuszcz
A drinki byli bardzo smakowite Szkoda tylko,że fotki robiłam tel. bez łampy i nie widać tak dobrze wszystkich kolorów buuu no ale kto tam by myślał o perfekcyjnie wykonanych zdjęciach podczas kolacji w dodatku sylwestrowej No chyba że powtórzę w inny dzień i przy dziennym świetle
Ostatnio edytowany przez Lotos (2016-01-05 14:20:33)
Offline