Moderator
Zamieszczamy sprawdzone przez nas przepisy (najlepiej ze zdjęciem), żeby była inspiracja dla innych.
Moje sylwestrowe danie: PIERŚ Z GĘSI Z SOSEM WIŚNIOWO-CZEKOLADOWYM Z PUREE Z SELEREM
SKŁADNIKI:
Gęś
- 2 piersi z gęsi,
- sól, pieprz
- majeranek do natarcia
Puree
- 2 duże selery
- łyżka masła
- 1 cebula
- 100 ml śmietanki 18%
- sól
- 2 łyżki koperku
Sos
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 70 ml whisky
- 200 g konfitury wiśniowej
- 20 g gorzkiej czekolady
- rozmaryn
- 200 ml śmietanki 18%
- liść laurowy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Pierś z gęsi naciąć od strony skory, doprawić solą, pieprzem i majerankiem (najlepiej kilka godzin wcześniej). Podsmażyć najpierw od strony skóry, aż się zarumieni i tłuszcz się roztopi, następnie z drugiej strony do zarumienienia. Zawinąć w folię aluminiową i piec przez 1,5-2 godzin w 180 stopniach.
2. W rondelku rozgrzej 2 łyżki tłuszczu z pod gęsi, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez 2-3 min., aż się zeszkli. Dodaj rozmaryn i liść laurowy. Wlej whisky i podpal, kiedy skończy się palić dodaj konfiturę z wiśni. Smaż na małym ogniu przez 3 min., następnie dodaj śmietankę i czekoladę. Gotuj przez 10 min., po czym zmiksuj (pamiętaj o wyjęciu liścia laurowego).
3. W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę po 2 min, dodaj selera i sól. Zalej wodą tak by przykryć warzywa. Gotuj pod przykryciem ok 20-25 min, jeśli woda nie odparuje to odlać. Wlać śmietankę i zmiksować mikserem, wymieszać z koperkiem lub posypać przed podaniem z góry.
Tym oto przepisem odkryłam nowe smaki, bo wszystko było dla mnie zaskoczeniem Szczególnie polubiłam puree z selera jest genialne i nawet jedząc następnego dnia smakuje tak samo, co najważniejsze jest lekkie niż ziemniaczane.
Polecam nawet mężczyźni są zachwyceni tym daniem, a to już o czymś świadczy
Offline
Administrator
No super nigdy nie robiłam gęsi mąż mnie męczy abym podjęła się tego wyzwania i proszę dzięki mam zamiar wypróbować
Offline
Administrator
Poprosze sprawdzony przepis na pieczoną kaczke.
Offline
Doświadczony forumowicz
werka_k3 napisał:
Poprosze sprawdzony przepis na pieczoną kaczke.
Werka na kaczkę w całości czy tylko udka lub piersi?
Offline
Administrator
W całości ale jak macie jakieś przepisy na piersi to równiez mile widziane.
Offline
Doświadczony forumowicz
Chichot jakoś robiła ostatnio kaczkę była bardzo pyszna.Może poda przepis.
A ja to tak robię zawsze na oko i przeważnie na słodko.2 razy robiłam nadziewaną z kaszą gryczaną i jabłkami.Zasada kjedna dobrze zamarynować.
Offline
Moderator
Ja robię kaczkę w glazurze. Polecam spróbować Pycha kucharze
Składniki:
- kaczka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 goździki
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
Etapy przygotowania:
1. Połowę cynamonu łączymy z solą i tą mieszanką nacieramy kaczkę na zewnątrz i w środku.
2. Cukier wsypujemy do rondelka. Dodajemy 3 łyżki wody i gotujemy, aż cukier się skarmelizuje. Wzywamy ostrożnie szklankę wody, dodajemy resztę cynamonu i goździki, gotujemy tak długo, aż s
syrop zgęstnieje. Następnie mieszany go z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem.
3. Powstałą glazurą smarujemy dwukrotnie kaczkę (najlepiej odstawić ją na noc).
4. Kaczkę pieczemy w piekarniku 220 C, wcześniej polewając ją resztą syropu i niewielką ilością wody. Po pół godzinie zmniejszamy temperaturę do 190 C. Pieczemy 2,5 godziny do miękkości, polegając co jakiś czas z sosem.
Ten sam przepis testowałam również na skrzydełkach z kurczaka i też świetnie współgra
Offline
Moderator
Ryba po indyjsku
Składniki:
papryka czerwona
papryka pomarańczowa
cukinia
cebula
mleczko kokosowe
filet z tilapii
pietruszka
masło klarowane
carry, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Warzywka kroimy na drobną kosteczkę.
2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wsypujemy pokrojone warzywa i podsmażamy.
3. Do warzyw wlewamy całą puszkę mleczka kokosowego, dodajemy łyżeczkę carry i pieprz, dusimy przez ok 5 min.
4. Następnie dorzycamy kawałeczki ryby, wcześniej osolone, dusimy kolejne 10-15 min od czasu do czasu mieszając.
5. Przed podaniem całość posypujemy pietruszką.
Offline
Doświadczony forumowicz
O właśnie i jest ta kaczka PYCHA!!!!!
Ostatnio edytowany przez Lotos (2015-01-26 12:05:04)
Offline
Moderator
Roladki z piersi z indyka w sosie chrzanowym
Składniki:
-pierś z indyka
-przyprawa „Żeberka w miodzie”
-sól, pieprz
Farsz (wg upodobań):
-Cebula
-Marchew
-Żurawina
-Suszone pomidory
-oliwa
Sos
2 łyżki masła Osełkowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny/pomarańczy
śmietanka 18%
dwie łyżeczki chrzanu (najlepiej dodać smakowy np. żurawinowy, pomarańczowy-jeśli brak można dodać skórkę z pomarańczy)
cukier, sól, pieprz
wywar
1.Pierś z indyka w zależności od grubości, można przekroić wzdłuż na cieńsze plastry, troszeczkę odbić, obsypać przyprawą „Żeberka w miodzie”, ew. sól, pieprz (najlepiej kilka godzin wcześniej).
2.Farsz: na oliwie z oliwek, podsmażyć cebulę z marchewką, następnie dodać żurawinę i suszone pomidory. Gdy całość ostygnie zawinąć w roladki, spinając wykałaczką lub sznurkiem. Obsmażyć na złoty kolor na patelni, następnie zapiec w piekarniku, w zależności od grubości roladek 30-40 min.
3.Sos. Rozpuścić w rondelku masło, dodać jedną łyżkę mąki pszennej i jedną ziemniaczanej i powoli, stale mieszając dolać wywar, śmietankę, chrzan, sól, pieprz, sok z cytryny.
Offline
Doświadczony forumowicz
Ja jeszcze zapodam przepis na "Czeburieki" - to takie baaaardzo duże smażone,kruche pierogi,po ok 20 cm długości.Jedna osoba może zjeść 1-2 szt.No albo 3,to wtedy musi być bardzo głodny ten ktoś
U nas w domu schodzą błyskawicznie bardzo smaczne są od razu z patelni,ale na zimno też można podawać lub odgrzewać.Mozna sobie zabierać na wyjazd.
Składniki
ciasto:
2,5 -3 szkl.- mąki
100-150 ml gorącej wody (nie wrzątku)
25 ml spirytusu lub 50 ml - wódki
płaska łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
5 łyżek rozpuszczonej margaryny (lub oleju)
1 szt.-jajko
Z tych składników zagnieść ciasto,odstawić na chwilę,żeby ciasto odpoczęło. Ciasto powinno być, mękkie i elastyczne.
Następnie zrobić farsz.
farsz:
350 gr.- chudej zmielonej wołowiny (ewentualnie wieprzowiny-łopatka)
1 ząbek -czosnku,
1 mała- cebula
spora szczypta pieprzu czarnego lub pieprzu Cayenne.
sól do smaku
100 ml -wody
masło-odrobinę (jeśli robimy z wołowiny)
do smażenia pierogów:
olej-sporo (na patelnie)
Przygotowanie:
Rozpuszczamy margarynę.
Do 2,5 szklanki mąki dodajemy sól, cukier,alkohol, tłuszcz i gorącą wodę. Mieszamy, dodajemy jajko i całość zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Powinno być nieco rzadsze, niż na pierogi. W razie potrzeby dolewamy wody, lub dosypujemy trochę mąki.
Zostawiamy ciasto na godzinę, nie zaszkodzi jeśli w międzyczasie jeszcze je zagnieciemy.
Wołowinę mielimy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, roztarty czosnek i resztę przypraw.
Ciasto zagniatamy jeszcze raz. Wałkujemy po kawałku na placki wielkości naszej patelni, cięnkie, ale bez przesady. Na jedną połówkę nakładamy łyżką nadzienia i rozsmarowujemy je, ale dość daleko od brzegów. Nakładamy ze dwa wiórki masła (będą bardziej aromatyczne i soczyste) i zakrywamy drugą połówką placka, dociskając go do nadzienia, by nie zostało między powierzchniami powietrze. Mocno i dokładnie zlepiamy brzegi. (Z reguły nie stanowi to problemu, bo ciasto jest naprawdę b. elastyczne).
To ważne uwagi, bo ciasto puchnie podczas smażenia i jeżeli zostawimy dużo powietrza w środku i niedokładnie zlepimy, to cały sosik wypłynie nam na patelnię i pozbawi mięso soczystości a nam narobi kłopotu, pryskając na patelni.
Smażymy czeburieki z każdej strony, aż będą rumiane, a rumienią się błyskawicznie. Proszę się nie obawiać, że mięso będzie surowe (o ile damy łyżkę cienko rozsmarowanego nadzienia). Smażymy na średnim ogniu,z każdej strony po ok 3-4 minuty.W zasadzie niepowinne się smażyć dłużej niż 8-10 minut (w całości)
Smażymy po 2 sztuki na patelnie. Z tych składników wychodzi 10-12 szt
Wygląda to mniej-więcej tak:
Ostatnio edytowany przez Lotos (2015-01-26 12:48:21)
Offline
Doświadczony forumowicz
'te " CZeburieki" jadłam jak byłam na Ukrainie. Bardzo mi smakowały
Offline
Doświadczony forumowicz
Danutka teraz możesz sama ich zrobić to tradycyjny, jak Paulina,to nazywa, fast-food wschodu.
Offline