Doświadczony forumowicz
jajka moga być, tylko mleko nie... nigdy nie piłam sojowego. Jak to wogóle smakuje?
Offline
Moderator
A no to spokojnie możesz wykorzystać mleczko kokosowe albo sojowe, chyba też ryżowe jest. Ja raz próbowałam, bodajże do jakiegoś koktajlu było mi potrzebne, nie przypadło mi do gustu, ale do wypieków złe nie będzie Ma taki lekki posmak, jakby ala chałwa.
Offline
Doświadczony forumowicz
nutella napisał:
jajka moga być, tylko mleko nie... nigdy nie piłam sojowego. Jak to wogóle smakuje?
Danuisu ja kiedyś piłam mleko sojowe na potrzeby dietetyczne.
Smak ma taki słodkawy,w Biedronce kosztowało najtaniej i było najlepsze.a próbowałam różne.Robiłam szejki na bazie owoców,już bez dodatków syropu itd. Albo z płatkami,muslami.
W zasadzie samo od siebie tak do picia jakoś nie mój gust,a tak z czymś,to ujdzie.Nie jest złe,dla tych kto MOŻE pić zwykłe mleko.A dla Ciebie,to jako produkt zastępczy mleka,to świetnie się nadaje!!!! Polecam.
Offline
Doświadczony forumowicz
hmm, to w takim razie wypróbuje z mlekiem sojowym dzieki dziewczyny
Offline
Doświadczony forumowicz
nutella napisał:
jajka moga by�, tylko mleko nie... nigdy nie pi�am sojowego. Jak to wog�le smakuje?
Danusia moja Aga musiaĹa piÄ sojowe bo byĹa uczulona na krowie(na szczÄĹcie teraz juĹź przeszĹo) na poczÄ tku moĹźna siÄ porzygaÄ takie paskudne ale z czasem jak musisz prĂłbowac czy nie za gorÄ ce to siÄ przyzwyczaiĹam i potem mi nie robiĹo,Aga piĹa juĹź jak jeszcze karmiĹam bo dr mĂłwiĹa Ĺźe mam juz wprowadzaÄ bo potem nie ruszy
Offline
Doświadczony forumowicz
przepis na chlebek:
1l przegotowaneh wody letniej
1kg mąki
5 dkg drożdzy ( mama robi zamiast drożdzy na zakwasie)
1 szkl otrębów
1 łyżka soli
ziarna wg uznania np( po 1-2 łyżki słonecznik, dynia, 1/2 szkl siemie lniane)
Wszystko wyrobić, odstawic na 1 godz.
Piec w temp 180-200 C 1 godz z termoobiegiem.
Jak robicie na zakwasie to troche wyrobionego ciasta trzeba zostawić do nastepnego pieczenia chleba, wtedy nie trzeba robic ponownie zakwasu.
Offline
Doświadczony forumowicz
Lotosku, tutaj ładnie masz opisane i dokładnie tak samo robimy
http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-c … s-chlebowy
Offline
Doświadczony forumowicz
Danuisu,na pierwszy rzut oka,to
Ale jeśli ktoś to robi często,to pewnie ma wprawe.Ja tylko się zastanawiam,jak ja tyle czasu poświęcę zakwasu,a chleb mi wyjdze zakalcowy,to szkoda mi tyle zachodu.Bo ten mój piekarnik gazowy-katastrofa.
Zapytaj mamę jak ona myśli czy w gazowym piekarniku bez termoobiegu uda się chleb? Czy raczej szkoda czasu.
Offline
Doświadczony forumowicz
Mama ma bez termoobiegu, tylko góra i dół grzeje i wychodzi dobry. Ale zapytam co mysli o gazowym
Offline
Doświadczony forumowicz
Danutka kupiłaś już mleko sojowe?
Jak masz "głód" na nabiał,jogurty,mleko,to z sojowego mleka możesz sobie robić przepyszne koktajle na bazie owoców,otrębów,kawy "inki" czy tam rozpuszczalnej.Możesz sobie nawet "owsiankę" ugotować.
Offline
Doświadczony forumowicz
nie kupiłam jescze mleka sojowego, bo nie byłam w miescie, Jutro sobie kupie. Owsianki nie lubie, ale cos bede kombinowac z koktajlami
Offline
Doświadczony forumowicz
Lotosku, myślę, że w Twoim gazowym piekarniku nie powinien wyjsć źle ten chlebek, wiec próbuj
A co do zakwasu, to wystraczy że zrobisz raz (jak chcesz często robić chlebek) i później po wyrobieniu ciasta zostawiasz troche na nowy chlebek.
Ostatnio edytowany przez nutella (2015-02-05 20:18:42)
Offline
Administrator
Fajny przepis mam na surówkę od Siostry
mały seler
2 ogórki kiszone
1 łyżka majonezu
sól, pieprz do smaku
Seler z ogórkiem ścieram na dużych oczkach tarki. Dodaję majonez sól i pieprz
Offline
Moderator
Memuś nigdy nie próbował takiego połączenia:-)Nawet nie mogę sobie tego wyobrazić ;-) Choć marchewkę z kiszonym ogórkiem podawali nam w internacie ;-) lubiłam
Offline