Moderator
Obiecaliśmy pomóc Agacie, wiec tutaj będą pomysły na... ;-)
Offline
Doświadczony forumowicz
no to ja wrzucam pierwszą propoycję :
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_pol … zepis.html
Ja piekłam poledwiczki osobno w piekarniku, osobno robilam sos
Do tego polecam sałatkę z buraków: pieczemy buraki w piekarniku, później kroimy na plastry, kruszymy ser feta, bądź ser kozi jak ktos lubi. Polewamy sosem miodowym: miód, cytryna lub ocet winny, troszke soli, czosnek jak lubicie. Na koniec kładziemy rukole Pycha
Offline
Moderator
Danusia ależ mi smaku narobiłaś szczególnie tą sałatką
Jako zupa proponuję krem z zielonego groszku ze smażonym groszkiem ptysiowym lub chrzanową z chipsem z boczku lub smażonym boczkiem (kostka)
Offline
Doświadczony forumowicz
Paulina i Danutka, jesteście wspaniałe! Dziękuję ... Przy okazji, może w najbliższym czasie ,spróbuję gotować według Waszych przepisów, by 12.04 nie podpaść gościom Chichotku. czy krem robisz z groszku mrożonego czy z puszki? Nigdy jeszcze nie jadłam zupy chrzanowej...
Danutka, gotową sałatkę z buraków posypujesz rukolą czy należy ją domieszać? Dla mnie to też nowość
Offline
Doświadczony forumowicz
Agata, lepiej wyglada jak sałatke posypiesz rukola na wierzchu, nie bedzesz mieszac
Offline
Moderator
Agatad jeśli chodzi o zupę z groszku, to tylko świeży albo mrożony, bo wyjdzie ładny kolor, z puszki się nie nadaje.
A odnośnie zupy chrzanowej, robiłam ją po raz pierwszy na Wielkanoc i ciekawa odmiana dla wszystkich była.
Proponuję zupy krem, bo możesz przygotować dzień wcześniej, a na drugi smak będzie jeszcze lepszy
Przepis na zupę chrzanową:
Składniki:
- 2 pory
- 1/2 dużego selera
- 2 korzenie pietruszki
- 2 cebule
- 2 małe ziemniaki
- 2 l wody
- 200 ml śmietanki 18%
- 200 g wędzonego boczku (do posypania z góry)
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 3-4 łyżki tartego chrzanu (polecam dodać tego ze słoiczka lepszy smak niż świeży, a ilość dobierać pod swój smak)
- jajko (jako dodatek z góry na talerzu)
Przygotowanie:
Warzywa obrać, pokroić, podsmażyć na patelni (można użyć tłuszcz po wysmażeniu boczku). Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać majeranek, liść ziele, sól i pieprz. Gotuj przez ok 30-40 min aż zmiękną. Wyciągnąć liść laurowy. Zmiksuj całość, dodaj śmietankę, chrzan, ponownie zmiksuj i zagotuj, ew. dopraw.
Offline
Moderator
Polecam również królika w sosie śmietanowym na winie z musztardą i rozmarynem, również można przygotować wcześniej (jeśli nie królik, to ten sam przepis można wykorzystać na kurczaka)
Offline
Doświadczony forumowicz
Danutka i Paulina, dziękuję
Paulino, zupa naprawdę ciekawa, spróbuję wkrótce ugotować na próbę .Na ile osób są te proporcje?
Przepisu na królika - jako właścicielka królika miniaturki ,niestety nie wypróbuję ...
Offline
Moderator
W zależności jakie porcje będziesz podawać ok. 8-10 osób. Oczywiście jeśli chodzi o dodanie wody to też według upodobań, bo zależy jak gestą zupę krem lubisz :-D Najlepiej wypróbować, czy podejdzie w ogóle :-) Daj znać jak wypróbujesz ;-)
Offline
Administrator
A może podać piersi z kurczaka w curry ja uwielbiam i cała rodzinka też a proste bardzo przepis na próbę :
-pierś podwójna
-cebulka
-śmietana 30%
-przyprawy curry,vegeta i pieprz
Cebulkę kroję w kostkę i tak samo pierś kolejno smażę na oleju dodając vegetę. Gdy pierś już się usmaży dodaję śmietankę 30 % oraz pół łyżeczki curry gdy sos ze śmietanki zgęstnieje to już gotowe cały czas mieszam po dodaniu śmietanki. Curry dodaję wg smaku w sumie pyszne z ugotowanymi ziemniakami rozgniecionymi z masłem i śmietaną i (uwielbiam kwaśne) z kwaśną surówką np z czerwonej kapusty albo z ogórków. Jeżeli nie ziemniaki to ryż ale na bierzmowaniu ryż raczej nie
Offline
Doświadczony forumowicz
Mimorek curry (potrawy) to mniam,bardzo lubię,zwłaszcza jak dobrze przygotowane.
W Twoim przepisie zamiast śmietany 30% lepiej dodać mleczko kokosowe.No i curry taki dobry,prawdziwy koniecznie podają z ryżem
A jeśli chodzi o zupy-carry,w wtedy faktycznie ziemniak jak najbardziej.Moja jest ulubiona Massaman-Curry
Tu na obrazku zupa Masaman-Curry i drugie danie Pad-Thai mniam i przekąski
A i jeszcze jedno Daria,a czemu na bierzmowanie piszesz,że ryż nie??? Czemu nie wolno?
Ostatnio edytowany przez Lotos (2015-01-26 09:02:41)
Offline
Administrator
O z mleczkiem fakt będzie super muszę spróbować nie pomyślałam a z 30% śmietanką chyba taniej a też smacznie
Co do ryżu nie wiem ludzie są różni napisałam tak bo chyba się za bardzo przyjęło "ziemniory" i kotlet
Offline
Doświadczony forumowicz
To fakt,boją się zmieniać tradycje.a ryż można podawać na przeróżne sposoby nie tylko taki a,la z woreczka.
Chichot na Chrzcinach odeszła od tradycji i zamówiła dania zupełnie nie tradycyjne,goście byli wniebowzięci,że w końcu cos nowego i zjedli,a jak że pysznie
Offline
Doświadczony forumowicz
Bo w końcu ile mozna ciągle to samo jeść. Ja lubie cos innego kombinowac na imprezy choc czasami i cos tradycyjnego musi byc, bo niektórzy niechetni na nowości
Offline
Moderator
Dlatego najlepiej w domowych warunkach robić do wyboru i do koloru, żeby każdy miał coś dla siebie
Offline