Doświadczony forumowicz
Dziewczyny, jestem Wam bardzo wdzięczna za tyle pomysłów 23_129_8
Co do tradycji - nawet nie wiem , czy w ogóle jest sens bawić się w obieranie ziemniaków...Musiałabym wstać co najmniej dwie godziny wcześniej... Sama uroczystość o 11.00, my musimy być w kościele pół godziny wcześniej (ksiądz ma swoją wizję). Z tym ryżem może być niezły pomysł .
Offline
Moderator
Jeżeli chodzi o ryż do jako dodatek polecam podsmażyć na patelni cebulkę, marchewkę, paprykę i kukurydzę. W zależności od rodzaju mięsa można troszeczkę dodać carry lub szczypiorek. Całość wymieszać z ryżem, wtedy nie będzie suche i ładnie wygląda na talerzu
Offline
Moderator
Danutka dziś na kolację u mnie Twoja sałatka:-) Z tymże miałam mix sałat z rukolą, buraczki gotowane, które podsmażyłam na masełku, feta do tego sos na bazie sosu francuskiego (chemia musi być dla smaku), czosnek granulowany, sok z limonki i niecała łyżeczka miodu.
Niebo w gębie
Offline
Doświadczony forumowicz
chichot napisał:
Danutka dziś na kolację u mnie Twoja sałatka:-) Z tymże miałam mix sałat z rukolą, buraczki gotowane, które podsmażyłam na masełku, feta do tego sos na bazie sosu francuskiego (chemia musi być dla smaku), czosnek granulowany, sok z limonki i niecała łyżeczka miodu.
Niebo w gębie
Wiedziałam,że będzie smakowała
Offline
Moderator
Ja jeszcze polecam "danie zapasowe" dla gości, którzy dłużej będą chcieli posiedzieć--> BOGRACZ U mnie na domówce zdał egzamin Choć to danie bardziej było pod kielicha he he
Offline
Doświadczony forumowicz
Paulinko, o kielichu raczej nie będzie mowy, bo goszczę dużo kierowców , poza tym babcie moich dzieci po jednym drinku wyglądałyby tak i nici z jedzenia
Offline
Administrator
Danusia tak w skrócie to gulasz z kluskami już w środku
Offline
Moderator
Danutka bogracz wg mnie to coś ala gulasz, mięsko wołowe, trzy kolorki papryki, czerwona cebula i pikantny sos
Daria, a co to z kluskami??
Offline
Administrator
chichot napisał:
Danutka bogracz wg mnie to coś ala gulasz, mięsko wołowe, trzy kolorki papryki, czerwona cebula i pikantny sos
Daria, a co to z kluskami??
Tak to jak gulasz ale bogracz to jest z dodatkami ziemniaków i/lub zacierki (klusek)..... bynajmniej taki w naszej okolicy jest rozumiany jako bogracz .... sprawdziłam w google i większość tak samo podaje przepisy
Offline
Doświadczony forumowicz
Dziewczyny
BOGRACZ-to jest rodzaj "kociołka" tak zwana Węgierska Zupa Gulaszowa.
A kto i jak ją przyrządza ,to już właśnie zależy bardziej od regionów.Na Śląsku faktycznie Bogracz jest bardzo popularny z kluskami.Na Węgrach bardziej na pikantno,dodają dużo papryki, kiełbasy pikantnej czasami ziemniaki.
Offline
Doświadczony forumowicz
Bogracz,to tak jak Strogonow,kazdy robi według swojego gustu.A zasada mnie więcej taka sama.....GULASZ
Offline
Doświadczony forumowicz
Dziewczyny, postanowiłam jednak na obiad zamówić catering. Już wstępnie rozmawiałam z właścicielką dobrej restauracji w okolicach. Zamawiam po dwie sztuki mięsa na osobę i surówki oraz zupę z dodatkami. Jutro zdecydujemy o menu. Sama tylko przygotuję ziemniaki. Kobieta zapewnia wszystko, łącznie z naczyniami i nakryciem i ustrojeniem stołów. Nie znam jeszcze ceny. Zostaną mi jeszcze ciasta i kolacja, ale podoba mi się ten bogracz oraz podam te mięsa, co zostaną z obiadu( nie wiem, czy po dwa kawałki na głowę to nie za mało? - tak właśnie radziła właścicielka). Zdecydowałam się na obiad cateringowy, bo wszystko wskazuje na to, że zaraz po świętach czeka mnie jeszcze ważne szkolenie i fizycznie nie będę miała czasu tego wszystkiego sama przygotować...
Powiedzcie mi jeszcze ile ugotować ziemniaków na...18 osób???
Offline
Administrator
Na 18 osób y.......to może 18 ziemniaków hi...hi...
A tak na poważnie,zależy pod jaką postacią te ziemniaki chcesz podać :całe np.w sezamie czy takie normalne mięte, ja myślę że 4-5 na osobę wystarczy,lepiej niech zostanie jak ma zbraknąc
Offline